Детската градина – какво трябва да знаем и как да сме подготвени?

Сред многобройните решения, които родителите срещат през първите няколко години от живота на детето си, идва ред на въпроса кога (или дали) да изпратят детето си на ясла/ детска градина.

Септември е месецът, който изправя някои от нас пред това ново предизвикателство – детската градина. Промяната не е лесна, не само за нашите малчугани, но и за самите нас, защото родителите трябва да помислят за всичко предварително!

 

familyreading(1)

Родителската мотивация

Първо, помислете за мотивацията за записване на детето в предучилищна възраст. Ако сте в къщи целодневно, дали няколко часа детска градина няма да ви датат малко заслужена почивка? Дали Вашето дете не се нуждае от повече стимулиране, което може да осигури детската градина ?

Дори ако искате да изпратите детето си, само за да си осигурите малко почивка, не бива да се чувствате виновни. Детската градина може да ви подари най-скъпото  нещо, а именно здрав разум, който ви помага да бъдете по-добър и пълноценен родител. А като бонус, вашето дете печели нови умения и пространство за социални игри.

 

Здрави децаReadiness_3_HealthyKids_P_new

Най-важният фактор, който трябва да вземете предвид, когато решавате да запишете детето си в предучилищна възраст, е дали е в добро физическо здраве или не. Не водете детето на градина ако е болно, тъй като излагате на риск останалите деца в групата!

Поинтересувайте се колко деца посещават училището, което ще определи колко лоши ще бъдат епидемиите. Колкото повече деца, толкова по-голям е шансът детето ви да се разболее. Ако детето ви е предразположено към повърхностни инфекции като ушни инфекции или бронхит, може да помислите за вариант да го задържите извън училищна група за по-дълго време, освен ако не е абсолютно необходимо (например, ако и двамата родители работят и детето им трябва да посещава градината).

 

Readiness_4_Separation_P_new

 

Време далеч от родителите

Дали детето ви се чувства комфортно и спокойно отделено от вас? Ако отговорът е „Да“, то това е отличен показател за предучилищна готовност.

Но ако детето ви не е готово точно сега, не се тревожете. В повечето случаи децата се успокояват в рамките на 15 минути след тръгването на родителите. Ако се притеснявате, че трябва да изкопчите детето от краката си през първия ден, може да предприемете няколко пробни опита като го оставяте за кратко да играе в детската градина, за по час-два, през първите седмици, докато свикне с градината и децата.

 

 

 

 

Интеракция с други децаinteraction

Толкова голяма част от предучилищното преживяване е свързано с това, да се научим как да си сътрудничим и да съжителстваме с други деца. За да подготвите детето си, потърсете възможности за игра с други деца на площадката или където и да е другаде.

Не забравяйте, че детето ви не е необходимо да бъде готово за предучилищна възраст, когато кандидатствате, което може да бъде няколко месеца преди старта на учебната година. Помислете за тази разлика като период, за да помогнете на детето ви да бъде по-подготвено. Децата трябва да могат да разбират подходящото поведение, дори ако не го демонстрират.

 

 

Readiness_6_PottyTraining_P_new

 

Обучаване за използване на гърне

Някои детски градини могат да изискват новите ученици да бъдат обучени да използват гърне. Ако вашата градина има такива изисквания, попитайте за спецификата: напр. Какви пелените може да ползвате? Къде са баните? Как се третират произшествията?

И ако се борите с тренировките за гърне, не се отчайвайте, облекчението може да дойде в близко бъдеще.

Често децата се мотивират и се обучават бързо в градината, когато наблюдават своите връстници. Не забравяйте, че обучението за ползване на гърне е само едно парче от пъзела, така че не поставяйте твърде много натиск върху себе си и детето.

 

Задържане на вниманиетоattspan

Чудите как малкото човече, което плува от играчка до играчка и от стая в стаята у дома, някога ще успее да седне мирно в градината? Не се притеснявайте и не поставяйте нереалистично високи стандарти. Децата трябва да могат да се съсредоточат върху броя минути, равен на тяхната възраст, например, едно тригодишно дете би трябвало да може да се концентрира в продължение на три минути. Трудностите с концентрация не трябва да бъдат причина да Ви въздържат от изпращането на деца в училище. Престоят в училищна среда, ще помогне на децата да подобрят способността си да се съсредоточат. Така че, ако детето ви вече може да се съсредоточи върху пъзел или да рисува няколко минути самостоятелно, вие сте в добра форма.

 

 

Readiness_8_PhysicalStamina_P_new

 

Да спим или да не спим

Независимо дали детето ви все още спи следобеден сън или вече се е отучило, защото е по-голямо, цял или дори половин ден в детската градина, определено ще ангажира вниманието и силите му.

Обикновено в градината има време за дрямка в средата на деня. Подгответе се да направите корекции в графика на детето, ако то вече се е отказало от съня си. Опитайте се да го привикнете към идеята за тихо време за почивка – особено ако то ще остане в целодневната програма.

 

 

Способност за общуванеReadiness_9_Communicate_P_new

Разбира се, най-вероятно Вие може да разберете всичко, което детето ви казва, но дали е така с всички останали? Помислете колко добре детето ви може да изрази нуждите си. Един признак, че едно дете може още да не е готово за предучилищна градина, е дали наистина се мъчи да общува – това би създало разочароващо преживяване за детето, учителя и съучениците му. Успешното общуване не трябва да е само устно, но детето трябва да е готово да изрази и покаже своите потребности и желания на своя учител, например го дръпне за ръкава, за да отиде в банята или да посочи желаната дейност или обект.

Readiness_1_Opener_P_new

Комфорт с рутината

Ако понастоящем не следвате редовна рутинна програма у дома, може да помислите за приемането на версия, която да ви помогне да подготвите детето си за прехода към детска градина.

Предучилищните програми се изпълняват по различни графици, което ви позволява да изберете колко часа и колко дни искате детето ви да присъства. След като стигне в градината, вашето мъниче може да очаква предсказуем ред на събитията, като време за занимания, време за игра, време за закуска, време за хранене и сън.

Какъв е най-добрият график за вашето дете? Минимум три дни в седмицата, за да се избегне непрекъснатият цикъл на пренастройка, който се усеща ако детето е на градина два дни в седмицата. Полудневните програми са подходящи, ако са с разумна продължителност (3-4 часа), може да оставите детето и за повече часове, в случай, че планирате да запишете детето си в детска градина на пълен учебен ден, през следващата година.

 

 

Възраст и етапиage

Не забравяйте, че очакванията за социализация варират в зависимост от възрастта на детето. Двегодишните деца трябва да проявяват интерес към социализирането с други деца. Очаква се три и четири годишните деца да имат опит в споделянето и слушането на инструкциите. От социална гледна точка се очаква те да се въздържат от нараняване на други деца и да участвате в кооперативната игра.

 

Readiness_12_EarlySkills_P_new

 

 

 

 

 

Ранни детски умения за практикуване

Въпреки че тези умения не са необходими, е хубаво да се овладеят преди детската градина. Може да е полезно да практикувате някои от нещата в този списък. И ако детето ви вече има едно или повече от тези умения, може да сте доволни.

 

 

 

 • Споделяйте, редувайте се и слушайте тихо
 • Изчакайте търпеливо и използвайте думи за общуване
 • Разпознаване и познаване на пълното ви име
 • Познава името и фамилията на родителите си и / или настойника
 • Използва тоалетна самостоятелно
 • Облича се
 • Научете го как да закопчава цип, копчета, как да завързва и др.
 • Рецитирайте и разпознавайте буквите от азбуката
 • Разпознаване на лявата и дясната ръка
 • Познава основни цветове, форми и числа от 0-20
 • Разпознаване на стотинка и банкнота
 • Използвайте позиционни думи (над, под, нагоре, надолу)
 • Отпечатайте първото си име, главни букви само за първата буква
 • Познайте адреса и телефонния си номер
 • Научете го как да използва молив, пастели, лепило и ножици

Учене чрез играReadiness_14_Play&Learn_P_new

Най-лесният начин да запалите и ангажирате детето в учебния процес е чрез игра. Да го направите толкова ангажиращо, вълнуващо и забавно, че дори децата да не осъзнаят, че се учат. Ако искате да помогнете на вашето дете в процеса на учене, проверете тези идеи, за да превърнете учебните моменти във време за игра:

 • Бройте колко сини автомобила виждате по пътя към магазина за хранителни стоки.
 • Наименувайте цветовете и формите в нашия свят, докато сте навън или изследвате вътре в къщата си.
 • Разпръснете 26 букви и цифри 0-10 в шапка и ги именувайте, когато ги теглите.
 • Сортирайте монети.
 • Вижте до кое число може да броите от 1 до 100 заедно, докато чакате ваната да се напълни.

2102xx Zoo Backpacks GROUP 03

Списък с необходими неща за детска градина:

Съставихме този списък с всички най-необходими неща, които ще са нужни за вашите слънчица, за да се чувстват добре и уверени в своята нова среда:

 • Комплект резервни дрешки (блузка с къс и дълъг ръкав, потничета и гащички, панталонки и блузка)
Какви дрешки са най-подходящи?
Най-добре е дрехите да нямат никакви джобове, презрамки и копчета, които ще затруднят детето и учителката при събличане/обличане. Не обличате детето с боди, а гащи и потниче, избягвайте гащеризони и дънки – панталончетата е добре да са с ластик.
 • Пижамка
Колко дрешки/пижамки трябват за седмицата?
В раничката трябва да има поне един готов комплект дрешки за преобличане – гащички, потник, чорапи, блуза, пелени и панталонче. Пижамата се носи в началото на седмицата и се взима в петък. За всеки случай, може да оставите една резервна.
Ако детето ви използва пелени, подгответе бройката, която обичайно изполвате за същото време.
Ако детето ще спи в градината, ще се наложи да се осигури чаршафи и възглавница за леглото. Също така, може да оставите специално, любимо одеяло, ако това ще помогне на детето ви да заспи по-добре.
Вземете удобни пантофки, които не изпотяват крачето.
Няма нищо по-сладко от предучилищник с раница! Не забравяйте да не пълните много раницата, така че да не притиска гърбначето на малкия човек (или помислете за закупуването на вариант с колела).
Оставете детето само да избере десена на кутийката. Така ще се развълнува за предстоящото събитие. Ако сте избрали почасов престой в градината, които не включват опция за храна, то кутиите са чудесен вариант.
Позволете на детето да вземе любимата си играчка, ако ще му донесе комфорт
Изберете удобна неразливаща бутилка за водичка. Нека детето да знае, че има вода винаги щом му се допие.
Пелени, лигавници, залъгалки и т.н. Може да сложите няколко пликчета за съхранение на мокри или мръсни дрехи.
 • Пакет мокри кърпичкиZoo Straw Bottles
 • Пакет сухи кърпички
 • Пелени
 • Тоалетна хартия
 • Сапун
 • Салфетки
 • Бележки и изследвания от педиатър
 • Здравно профилактична карта
 • Ксерокопие на имунизационния паспорт
 • Етикетчета с името на детето
Добра идея е да етикетирате дрехите и предметите на детето си (така че да не се налага да ровите в изгубените и намерени вещи)

 

 

 

Какво е необходимо за прием в детско заведение?

 

 • Копие от акта за раждане на детето.(ако не е предоставено)
 • Здравно-профилактична карта, попълнена от личния лекар на детето.
 • Еднократни отрицателни резултати от изследване за патогенни чревни бактерии и чревни паразити извършени не по-рано от 15 дни преди  постъпване на детето в детската градина.
 • Купува се фекален тест (проба) и перианална отривка със скоч лепенка от аптека и след взимане на пробата се носи в лаборатория, която извършва тези изследвания, или в Националният център по заразни и паразитни болести.
 • Изследване на кръв и урина – извършени една седмица преди постъпването.
 • Изследване за сифилис (Васерман) (само за детска ясла) на единия от родителите, извършено до 6 месеца преди постъпването.
 • Имунизационен паспорт, издаден от личния лекар, съдържащ данни за извършените задължителни имунизации, съгласно изискванията на Наредба №15 за имунизациите в Република България (ДВ, бр. 45 от 2005 г.).
 • Медицинска бележка от личния лекар за липсата на контакт със заразно болен, издаден не по-рано от 3 дни преди постъпването на детето в детска градина/ ясла.

*Изискванията на всяко детско заведение могат да бъдат различни. Поискайте списък с необходимите неща, за да бъдете спокойни и подготвени.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Leave a Reply